Τι είναι τα μοναστηριακά προϊόντα Αγίου Όρους;

Δεν είναι στις μέρες μας καθόλου σπάνιο να βλέπουμε κάποιο κατάστημα να διατυμπανίζει ότι έχει μοναστηριακά προϊόντα και ο κόσμος να τρέχει για να τα πάρει, παρά το κάποιος φορές λίγο «τσιμπημένο» κόστος τους. Πολλοί είναι αυτοί που ακούγοντας τον παραπάνω όρο σκέφτονται ότι τα είδη αυτά θα είναι θρησκευτικού χαρακτήρα, δηλαδή μικρές εικόνες, κομποσκοίνια, φυλαχτά και άλλα είδη που μπορεί να φιλοτεχνούν και να ευλογούν καλόγεροι και καλόγριες στα μοναστήρια τους. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική.

Αν και μπορεί να βρει κανείς στα καταστήματα με μοναστηριακά προϊόντα Αγίου Όρους και τα είδη που μόλις αναφέραμε, δεν είναι αυτά στα οποία επικεντρώνεται τόσο το κατάστημα όσο και η ίδια η έννοια του μοναστηριακού προϊόντος. Όταν μιλάμε λοιπόν για τέτοιου είδους προϊόντα, εννοούμε κυρίως είδη διατροφής αλλά και προσωπικής υγιεινής τα οποία έχουν παραχθεί ή φτιαχτεί από μοναχούς και μοναχές στα μοναστήρια της χώρας μας. Γιατί όμως ο κόσμος κάνει σαν τρελός για τα προϊόντα αυτά;

Απαράμιλλη αγνότητα

Το πρώτο πράγμα που κάνει τα μοναστηριακά προϊόντα να ξεχωρίζουν, δεν είναι άλλο από την αγνότητα τους. Τα προϊόντα αυτά, είτε είναι είδη πρώτης παραγωγής όπως φρούτα, δημητριακά και μέλη είτε επεξεργασμένα, όπως σαπούνια και αλοιφές, παράγονται πάντα με τις πλέον παραδοσιακές μεθόδους – δεν χρησιμοποιούνται σχεδόν καθόλου μηχανήματα – και χωρίς τη χρήση χημικών. Με άλλα λόγια, στις πρώτες ύλες των μοναστηριακών προϊόντων δεν έχει γίνει χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών. Τέτοια αγνότητα, απλά δεν θα βρείτε στα προϊόντα του εμπορίου.

Ενισχύετε τα μοναστήρια μας

Η αλήθεια είναι ότι τα μοναστήρια μας έχουν πολλά έξοδα. Δεν είναι μόνο το ηλεκτρικό και οι απαραίτητες προμήθειες τροφής και νερού που χρειάζονται οι μοναχοί μας οι οποίοι και βρίσκονται στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές και ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Τα μοναστήρια είναι παλιά κτίρια, κάποια υπάρχουν από την εποχή του Βυζαντίου και περιέχουν θρησκευτικούς θησαυρούς, τόσο τα κτίρια όμως όσο και οι θησαυροί τους δεν μένουν ανεπηρέαστοι από το πέρασμα του χρόνου. Τα μοναστήρια χρειάζονται συντήρηση η οποία συνήθως είναι μία πολυέξοδη διαδικασία το κόστος της οποίας δεν μπορούν να καλύψουν μόνα τους τα μοναστήρια.

Αγοράζοντας μοναστηριακά προϊόντα, ακόμη και από κάποιο μεταπωλητή, δίνετε λίγα χρήματα στους μοναχούς με τα οποία μπορούν να συντηρήσουν τα μοναστήρια τους και συμβάλλετε κι εσείς στη διατήρηση αυτού του τόσου σημαντικού κομματιού της ορθόδοξης πίστης μας. Εννοείται ότι θα πρέπει να ψωνίζετε μόνο από καταστήματα που αποδεδειγμένα εμπορεύονται μοναστηριακά προϊόντα για να είστε σίγουροι ότι τα χρήματα σας θα πάνε εκεί που πρέπει.