Ποια είναι τα κύρια προϊόντα Αγίου Όρους

Όταν ακούει κανείς τις λέξεις Άγιο Όρος είναι σίγουρο ότι αισθάνεται ρίγη συγκίνησης δεδομένου ότι η μοναστική πολιτεία του όρους Άθω είναι από τους κορυφαίους θεσμούς της ορθοδοξίας μας και το όνομα της χαίρει σεβασμού σε όλο τον κόσμο. Αυτό που σκεφτόμαστε όταν ακούμε για τους μοναχούς του Αγίου Όρους είναι οι ατελείωτες ώρες που περνούν αυτοί οι άνθρωποι με το να προσεύχονται για το καλό μας αλλά και οι προσπάθειες τους να συντηρήσουν μοναδικούς θησαυρούς της Ορθοδοξίας και κτίρια ασύγκριτης ομορφιάς και σημασίας που υπάρχουν από την εποχή του Βυζαντίου.

Αυτό που δεν πας περνάει και πολύ από το μυαλό, είναι το γεγονός ότι οι μοναχοί δεν περνάνε όλες τις ώρες της ημέρας με προσευχές. Κάποιες από αυτές τις αφιερώνουν σε αγροτικές και άλλες εργασίες με τις οποίες παράγουν διάφορα προϊόντα τα οποία και καταναλώνουν οι ίδιοι ή τα διοχετεύουν στην αγορά μέσω ειδικών μεταπωλητών. Τα προϊόντα Αγίου Όρους είναι από τα πιο περιζήτητα λόγω της αγνότητας των υλικών τους αλλά και λόγω του γεγονότος ότι ένα σημαντικό μέρος από τα έσοδα που προκύπτουν από τις πωλήσεις καταλήγει στους μοναχούς για να καλυφθούν τα έξοδα διαβίωσης τους αλλά και αυτά που σχετίζονται με τη συντήρηση των μοναστηριών, των κειμηλίων και των ναών στη χερσόνησο του Άθω. Τι μπορεί να περιμένει κανείς όμως ακούγοντας τον όρο προϊόντα Αγίου Όρους;

Τρόφιμα

Η πρώτη μεγάλη κατηγορία προϊόντων που παράγονται από τους μοναχούς του Αγίου Όρους είναι τα τρόφιμα. Οι μοναχοί στον Άθω καλλιεργούν τη γη με παραδοσιακές τεχνικές και παράγουν αγνά προϊόντα χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών που μπορούν να κάνουν επικίνδυνα προς κατανάλωση τα άλλα προϊόντα της αγοράς. Τα τρόφιμα που προέρχονται από το Άγιο Όρος είναι σαν αυτά που τρώγανε κάποτε οι παππούδες μας στο χωριό τους, για τόση αγνότητα και καθαρότητα μιλάμε. Τα πιο διάσημα και περιζήτητη Αγιορείτικα τρόφιμα είναι το μέλι, τα γλυκά κουταλιού και φυσικά το διάσημο Αγιορείτικο κρασί. Εννοείται πως το κρασί που παράγουν οι μοναχοί είναι το «αυθεντικό» αφού τα άλλα αγιορείτικα κρασιά του εμπορίου απλά το αντιγράφουν ή προσφέρουν ένα παρόμοιο προϊόν.

Είδη προσωπικής φροντίδας

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενη αυτή η κατηγορία, αλλά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πολλά από τα είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας που έχουμε στο σπίτι μας μπορούν να παραχθούν με απόλυτα φυσικό τρόπο χρησιμοποιώντας υλικά που προέρχονται αποκλειστικά από τη φύση. Έτσι λοιπόν θα βρείτε σαπούνια με βάση το λάδι και το μέλι, αλοιφές από κερί μέλισσας με σημαντικές θεραπευτικές αλλά και αναζωογονητικές ιδιότητες και ακόμη και κρέμες για φροντίδα του δέρματος, πάντα από αγνά και φυσικά αγαθά.

Εργόχειρα

Τέλος, είναι γνωστό ότι πολλοί καλόγεροι είναι ιδιαίτερα επιδέξιοι και γνωρίζουν πώς να κατασκευάσουν εργόχειρα μοναδικής καλλιτεχνικής αλλά και θρησκευτικής αξίας. Στα καταστήματα με είδη Αγίου Όρους λοιπόν, μπορείτε να βρείτε από εικόνες, μικρούς ή μεγάλους σταυρούς και περίτεχνα κομποσκοίνια (κάποια εκ των οποίων είναι φτιαγμένα και από τα «δάκρυα της Παναγίας», έναν ιδιαίτερο καρπό που συναντάται στο Άγιο Όρος) μέχρι καρέκλες και τραπέζια με ξυλόγλυπτες παραστάσεις και άλλα σχέδια, πραγματικά έργα τέχνης.