Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Αγιορείτικα Προϊόντα

Το Άγιο Όρος είναι γνωστό σε όλους τους ορθόδοξους Χριστιανούς, είναι ένα από τα μέρη του κόσμου στα οποία χτυπάει δυνατότερα και πιο έντονα η καρδιά της Ορθοδοξίας μας και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για την ομορφιά και την θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι χιλιάδες άτομα από όλο τον κόσμο, ακόμη και άνθρωποι που δεν είναι Ορθόδοξοι, όπως ο Πρίγκιπας Κάρολος επισκέπτονται το «περιβόλι της Παναγίας» κάθε χρόνο.

Δεν είναι όμως τα μοναστήρια και τα κειμήλια τους ο λόγος που το Άγιο Όρος είναι γνωστό στα πέρατα της οικουμένης και προσελκύει τόσους επισκέπτες. Ο άλλος λόγος είναι απλά το γεγονός ότι τα αγιορείτικα προϊόντα είναι πραγματικά μοναδικά σε ποιότητα και αγνότητα και πλέον αποτελούν την αγαπημένη επιλογή ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την υγεία και τη διατροφή τους, ασχέτως καταγωγής και πίστης.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι οι μοναχοί του Αγίου Όρους καλλιεργούν μόνοι τους τα εύφορα εδάφη της χερσονήσου του Άθω και μάλιστα χρησιμοποιούν μόνο παλιές και παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και συγκομιδής. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι οτιδήποτε μη φυσικό δεν έχει καμία θέση στη παραγωγή των προϊόντων του Αγίου Όρους, οπότε και τα τρόφιμα αλλά και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής που βγαίνουν από εκεί είναι τόσο αγνά που ίσως να ξεπερνούν σε αγνότητα ακόμη και τα περίφημα βιολογικά.

Το πιο φυσικό μέλι

Τα πιο διάσημα αγιορείτικα προϊόντα είναι σίγουρα το μέλι και το κρασί. Το μέλι παράγεται από μέλισσες που τρυγούν λουλούδια και δέντρα που ανθίζουν και αναπτύσσονται απολύτως φυσικά, οπότε και δεν έχουν εκτεθεί σε χημικά και άλλες δυνητικά επικίνδυνες ουσίες όπως φυτοφάρμακα. Επιπλέον, το μέλι δεν αραιώνεται και δεν αλλάζει με κάποιο τρόπο η σύσταση και η γεύση του. Είναι με άλλα λόγια το πιο αγνό μέλι που θα γευτείτε ποτέ.

Μοναδικά κρασιά

Το Αγιορείτικο κρασί είναι επίσης γνωστό σε όλο τον κόσμο για τη μοναδική του γεύση την οποία και προσπαθούν να μιμηθούν πολλοί οινοπαραγωγοί στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο, χωρίς επιτυχία, αφού Άγιο Όρος είναι μόνο ένα. Το αυθεντικό Αγιορείτικο κρασί παράγεται χωρίς καμία μηχανική παρέμβαση από σταφύλια που μεγαλώνουν απολύτως φυσικά στο περιβόλι της Παναγίας και αυτό είναι που το κάνει και τόσο μοναδικό και δύσκολο στη μίμηση και αντιγραφή.

Δεν είναι φυσικά αυτά τα μόνα προϊόντα του Αγίου Όρους. Οι μοναχοί φτιάχνουν επίσης πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού καθώς και είδη προσωπικής φροντίδας όπως σαπούνια. Τέλος, είναι γνωστά και τα εργόχειρα τους, πολλά από τα οποία κατασκευάζονται από εξαιρετικά ταλαντούχους ανθρώπους.